Rijbewijs B – Personenwagen

Theorie

Een rij-opleiding volgen doe je éénmaal in je leven.

We stellen vast dat wie een degelijke theoretische scholing doorlopen heeft, veel sneller vooruitgang maakt tijdens de praktische lessen, wat op termijn een besparing oplevert.

Mogelijkheden:

 • Je kiest voor zelfstudie : het beste handboek "Wees Wegwijs" is bij ons te koop.
 • De 12 u durende cursus theorie ( verplicht na 2 x niet slagen) 
 • De eerstvolgende cursus:   

    Di 9/4 + woe 10/4 + do 11/4 + vrij 12/4 van 17.00 - 19.30

    EN di 16/4 van 17.00 - 19.00

  Deze lessen gaan door in de  Kaaistraat 80 te 8850 Ardooie ( vroegere Broederschool)

  Lesgever: Francis Deklerck

 

Praktijk:

BELANGRIJK : het terugkommoment is slechts van toepassing voor diegenen die na 01/10/2017 hun voorlopig rijbewijs afhaalden.

 

Er zijn verschillende systemen om met de Ardooise Autorijschool je rijbewijs te behalen.

 

Gecombineerde opleiding : rijschool + begeleider

 • De praktijklessen kun je starten vanaf je 17de verjaardag. Je volgt een aantal rijlessen in de rijschool. Eén les omvat twee uur.  In dit geval zijn er geen verplicht aantal uren. Onze ervaring leert ons dat bij 6 lessen ( = 12 u) de leerling voldoende ver geschoold is zodat het oefenen plezierig is en men dus gemotiveerd is om veel te oefenen, een must om op voldoende ervaring  te kunnen terugvallen tijdens het examen. Bij een voorlopig rijbewijs van 36 maanden ( met begeleider) zijn geen verplichte uren. De keuze van het aantal uren staat jullie vrij.  Wanneer jullie kiezen om de opleiding in onze rijschool te starten, achten wij het wenselijk dat de begeleider één les ( de laatste ) mee volgt. Na het lessenpakket zal de begeleider immers de opleiding verder zetten.
 • De keuze van de begeleider is zeer belangrijk. Deze persoon moet een behoorlijke kennis van het verkeersreglement hebben en hij moet over een ruime rijervaring beschikken. Met een goede leermeester valt of staat de opleiding. 
 • Je voorlopig rijbewijs kan je afhalen  op de gemeente vanaf je 17de verjaardag mits je geslaagd bent voor het theoretisch examen.Geldigheid van het voorlopig rijbewijs : 3 jaar. Tijdens deze periode doe je rijervaring op met de begeleider     ( 1 passagier is toegelaten) - er mogen slechts twee begeleiders vermeld zijn op het voorlopig rijbewijs.
 • De minimum leeftijd voor het afleggen van het praktijkexamen is 18 jaar én je moet minstens 9 maand met je voorlopig rijbewijs gereden hebben. 
 • Vanaf 01/10/2017 moeten de begeleiders nu ook een vormingsmoment volgen. De data waarop deze cursus gegeven worden en het inschrijvingsformulier vindt u op onze homepagina. Het attest, dat na het volgen van deze vorming meegegeven wordt, moet voorgelegd worden bij de gemeentelijke diensten en is 10 jaar geldig. Pas dan zal men als begeleider op het voorlopig rijbewijs kunnen vermeld worden. Er moet wel vooraf ingeschreven worden.( gebruik hiervoor  het document infofiche vormingsmoment. Deze vorming kost 20 euro / persoon. De overheid vraagt ook om via www.rijbewijzer.be deel te nemen aan de verkeersquiz. 

 

Aanbod 20 uur praktijk – opleiding zonder begeleider

 • Minimumleeftijd : De lessen mogen gevolgd worden vanaf 17 jaar. Je kunt je voorlopig rijbewijs evenwel slechts verkrijgen bij het gemeente bestuur vanaf de leeftijd van 18 jaar.
 • In deze opleiding volg je 20 uur rijles. Het is een uiterst degelijke en volledige opleiding. Tijdens deze lessen van 2 uur / keer, ga je afwisselend manoeuvers inoefenen, gekoppeld aan oefeningen op de openbare weg.

 

We spenderen aan beide lesonderdelen heel veel aandacht omdat je na 20 uur een voorlopig rijbewijs bekomt waarmee je zelfstandig de openbare weg op mag.
Om dit veilig te kunnen doen , moet je wel enkele vaardigheden onder de knie hebben zoals:
 • Een goede remtechniek hebben.
 • Defensief kunnen anticiperen op ( vooral zwakke ) weggebruikers.
 • Een perfecte kijktechniek hebben ontwikkeld.
 • Een voldoende parate kennis hebben van de wegcode.

 

Na deze 10 lessen kan je van je instructeur een ‘bekwaamheidsattest’  krijgen waarmee je je voorlopig rijbewijs kunt afhalen bij de gemeente. Je begint aan een stageperiode van minstens 9 maand en maximum 18 maand.
Ten vroegste na 9 maand kan je je rijexamen afleggen.
 

Hoe?

   
  • Ofwel met de eigen wagen
  Je vraagt dan zelf een examendatum aan en gaat naar het examen vergezeld van 1 persoon die minstens 8 jaar in het bezit is van een rijbewijs B.
   
  • Ofwel met de wagen van de rijschool
  De rijschool neemt de volledige organisatie van je examen op zich; je instructeur begeleidt je op je examen. 
   
  Je mag tijdens de stage steeds 1 passagier meenemen die evenwel 8 jaar in het bezit moet zijn van een rijbewijs B en de laatste drie jaar geen verval van het recht tot sturen opgelopen heeft.
   

  Tussentijdse evaluatie:

  Indien je gekozen hebt voor de integrale begeleiding door een begeleider dan kan je toch nog beroep doen op ons.

  Dit wordt vrij veel gedaan; heel wat klanten kiezen voor een periode begeleiding; d.w.z. met tussenpozen van vb. 1 maand nemen ze een les. Zo krijgen ze zicht op de vorderingen en krijgen ze ook tips wat nog beter kan en hoe het moet.

   

  Uitbreiding van pakket 1 en 2:

  Je kan zowel in pakket 1 ( module 12 uur) of pakket 2 (module 20 uur ) bijkomend lessen nemen om zicht te krijgen op de vorderingen en de werkpunten.

  De meeste klanten kiezen bewust voor een basispakket van 12 uur omdat we hier niet alleen de basishandelingen hebben aangeleerd, maar ook al kunnen werken aan de manoeuvers en handelingen in stadsverkeer.

  Het ‘veiligheidsgevoel’ voor de begeleider is dan ook veel groter.


  Een aanrader

  Welk opleidingssysteem je ook neemt ; het volgen van 2 extra uur les kort voor het examen, kunnen we iedereen aanraden. De examennormen worden door je instructeur duidelijk gesteld; dit vergroot de slaagkansen in zeer belangrijke mate.

  KEUZE AAN OPLEIDINGSSYSTEMEN ZIJN ER GENOEG, MAAR WEET DAT JE ENKEL KAN BOUWEN OP STEVIGE FUNDAMENTEN !

   

  Wist je dat

  • Dat je na elke 2 mislukte examens, verplicht bent om 6 uur praktijkles te volgen?
  • Je tijdens de eerste twee jaar dat je je rijbewijs hebt, je bij een zware overtreding (dronkenschap , snelheid, …),  je wellicht je theorie en/of je praktijkexamen opnieuw moet afleggen?
  • Je theorie-examen slechts drie jaar geldig is ? Laat het niet vervallen ! Kijk goed de data na, deze is niet hetzelfde als de data van het VRB

   

  Tips

  HET VOERTUIG  moet steeds voorzien zijn van 

  • Het kenteken ‘L’.
  • Een tweede binnenspiegel indien je een opleiding volgt MET begeleider.

   

  De begeleider

  • Moet minstens 8 jaar houder zijn van een rijbewijs B
  • Mag geen verval opgelopen hebben tijdens de laatste 3 jaar.
  • Er is steeds 1 passagier toegelaten die aan dezelfde voorwaarden moet voldoen als de begeleider.
  • moet het vormingsmoment gevolgd hebben ( sinds 01/10/17) - data - locatie - lesgever zijn vermeld op onze home pagina - je vindt er ook het te gebruiken inschrijvingsformulier.

   

  De kandidaat met voorlopig rijbewijs

  • Mag niet rijden van 22.00 u – 06.00 u op vrijdag, zaterdag, zondag, de vooravond van wettelijke feestdagen en de vooravond van wettelijke feestdagen
  • Mag geen commercieel vervoer verrichten,  en géén aanhangwagen trekken.

   

  Het voorlopig rijbewijs

  • Bij het afhalen van je voorlopig rijbewijs zal de gemeente 2 pasfoto’s vragen en 25 euro. ( niet in Ardooie daar is het gratis)
  • Bij het voorlopig rijbewijs van 36 maanden zal het attest van het vormingsmoment gevraagd worden om bij het dossier te voegen.

   

   

   

   

   

   

  Download hier de lesvoorwaarden.