Rijbewijs A - Motorfiets

Theorie

Theorielessen kun je volgen vanaf 17 jaar en 9 maanden. (12 lesuren) of door zelfstudie.

Het beste theorielesboek om je voor te bereiden op dit examen kan je bij ons verkrijgen.

Het theorie-examen wordt afgelegd op het examencentrum. Je bent geslaagd indien je 41 van de 50 vragen correct beantwoordt.


Praktijk

Motorfiets cat A1 = max 125 cc -  max 11 KW en max 0.1 KW/kg - leeftijd 18 j

ENKEL in BELGIE : Wie VOOR 01/05/2011 zijn rijbewijs B behaalde, mag een voertuig categorie A1 besturen met een max cilinderinhoud van 125 cc en met max vermogen van 11 kW.

Heb je een rijbewijs B, behaald NA 01/05/2011 (en al 2 j oud), dan mag je "alleen in België" een voertuig besturen van de cat A1 mits de vermelding van code 372 ( = 4 u rijles volgen)

 

Motorfiets Cat A2 ( max 35 kw - max 0,2kW/KG - leeftijd 20 j)

Motorfiets cat A ( onbeperkt vermogen - meer dan 35 Kw) leeftijd 24 j. De leeftijd is 22 j voor wie reeds 2 j houder is van een A 2 

 

De opleiding :

Voor alle categorieën:  

Verplicht : 9 u rijschool en examen maneuvers met voertuig rijschool

Als men 12 u rijschool volgt, kan men onmiddellijk een examen maneuvers + examen openbare weg afleggen

Wanneer men kiest voor de verplichte opleiding van 9 u, dan kan men - na slagen in het examen manoeuvers - een voorlopig rijbewijs gaan afhalen en na min 1 maand het examen OPENBARE WEG met eigen voertuig afleggen ( het voertuig moet wel voldoen aan de normen van een examenvoertuig - zie brochure examencentrum)

Men mag achteraf ook nog 3 u rijschool bijvolgen en het examen openbare weg afleggen met een voertuig van de rijschool (om examen openbare weg met een voertuig van de rijschool te mogen afleggen, moet men dus minimum 12 u rijschool gevolgd hebben)

 

Telkens men 2 x mislukt moeten er 2 u rijschool bijgevolgd worden ( zowel voor het examen maneuvers als voor het examen openbare weg)

 

VERPLICHTING VOOR IEDEREEN DIE LESSEN VOLGT:

‘De kandidaat moet uitgerust zijn met een passende helm, handschoenen, een vest met lange mouwen en een lange broek of een overall evenals met laarzen of bottines die de enkel beschermen.’
 
(rubberen laarzen, sportschoenen of een stoffen overall , … zijn wettelijk niet toegelaten)
 
Ook voor het examen moet de kandidaat uitgerust zijn met een goed passende helm, handschoenen, een vest met lange mouwen en een lange broek of een overall evenals met laarzen of bottines die de enkel beschermen.
 
Onze rijschool koos voor heel wendbare motorfietsen zodat je heel makkelijk de manoeuvers kunt uitvoeren en stelt fluo vestjes ter beschikking
 
Wij stellen een  YAMAHA en SUZUKI ter beschikking om de lessen te volgen en het examen af te leggen.
 

 

 

 

 

Download hier de lesvoorwaarden.